Ana içeriğe atla

Dijital Pazarlamanın Adımları

Dijital pazarlama stratejik olarak 4 adımdan oluşmaktadır. Bunlar, Elde et (Acquire), Kazan (Convert), Ölç- Optimize et (Measure & Optimize) ve Sahip Çık, Büyüt (Retain & Grow). Bu adımlar geleneksel pazarlamadan tamamıyla farklıdır. Dolayısıyla en başta, sınırsız sayıda uyarıcı ve değişkenler içinden müşteriyi tercih yaptırmaya yöneltmekten ziyade, tüketicinin elde edilerek, kendi içeriğine yönelik bir farkındalık yaratmak üzerine odaklanılır.
Elde et (Acquire): Müşteriyi e-mailler bannerlar ve diğer online kanallar vasıtasıyla, bağlantıları tıklaması, yazı yazması, konuşması, kayıt yapması ve internet üzerinde kendi yolunu bulmasına imkân veren web siteye ya da direk satış gerçekleştirilen sayfaya çekebilmek amacıyla yapılan aktivitelerdir. E-posta Pazarlama (E-mail Marketing), Arama Motoru Reklamları (Pay Per Click), Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimisation), Sosyal Medya Pazarlama (Social Media Marketing), Gelir Ortaklığı (Affiliate Marketing), Viral Pazarlama, İçerik Pazarlama (Content Marketing) bu aktivitelere dahil olan ana konulardır.
Kazan (Convert): Müşteri web sitenize geldiği andan itibaren hedefinize ulaşmanız için yapılacak aktivitelerdir. Hedef her zaman direk satış olmaya bilir, bir yazar için okunan makalelerin sayısı, makaleleri beğenenlerin sayısı, kaç kullanıcının o makaleyi paylaştığı, kaç kişinin makaleye yorum yazdığı gibi değerler de olabilir. Bir bankanın web sitesi için, kaç tane kredi başvurusunun yapıldığı, hizmetlerle ilgili kaç sorunun geldiği, özel bir blog sitesi için ise, yazılmış yazıların sosyal medyada paylaşım sayısı ola bilir.
Ölç-Optimize et (Measure&Optimize): Bu adım yapılanların analiz edilip, sonuçların çıkarılması ve rakiplerle karşılaştırılmalar açısından önemlidir. Diğer kısımlardan önemli olmasına sebep, başarı ölçümlemesidir. Eğer başarını ölçemiyorsak, başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz. Bu aşamada öncelikle web sitelerin performansı analiz edilmelidir. Daha sonra Google Analytics veya benzeri yazılımlarla acquire ve convert kısmıyla ilgili yapılması gereken aktiviteler değerlendirilmeli, çıkan sonuçlara göre optimize edilmeli alanlar belirlenmelidir. Web sitenin başarı kriterleri rakiplerin kriterleriyle karşılaştırılmalıdır.
Sahip Çık, Büyüt (Retain&Grow): Bu adımdaysa mevcut müşterilerinizin elde tutulması, onların memnun edilmesi ve daimî müşteri olmaları için yapılacak çalışmalar kısmıdır. İyi bir müşteri hizmetleri, müşteri memnuniyeti yüksek olan çağrı merkezi, sadakat programları, esnek fiyatlandırma programları, referans müşteri uygulamaları bu adımda yapılabilecek teknikler arasındadır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Betul Mardin ile Halkla İlişkiler

Eğitimin Kapsamı ve Hedefi Halkla ilişkiler alanında dinamiklerin yeniden tanımlandığı günümüzde, doğru, tutarlı ve sürdürülebilir iletişim kurup sesini duyurmak tüm kurum, marka ve organizasyonların temel ihtiyacı. Halkla ilişkiler ve iletişime dair yenilik ve kuralları bilmenin tüm bireyler ve markalar için vazgeçilmez hale geldiği günümüz rekabet ortamında, gerek ürün gerekse hizmet sektöründe; kamuoyu, hedef kitle ve çözüm ortaklarıyla iletişim halinde olmak ve bu iletişimi doğru kurmak tüm markalar ve bireyler için aynı zamanda bir zorunluluk. Halkla ilişkiler alanındaki kurallar ve yeniliklerin tanımlanarak anlatıldığı bu programda, halkla ilişkilerin duayeni Betûl Mardin’in deneyimleri ve iş dünyasının çağdaş halkla ilişkiler ve iletişim tekniklerini geçmişin deneyimleriyle bugünün ışığında dinleyeceksiniz. Kimler Katılabilir Küçük ve orta ölçekli firma sahipleri Kariyerine İletişim sektöründe devam etmek isteyenler İletişim sektörü profesyonelleri İleti

Simon Sinek: Mükemmel liderler bir harekete nasıl ilham verirler

Simon Sinek'in altın çember ve sorusu "Niçin" ile başlayan basit fakat güçlü bir ilham verici liderlik modeli var. Onun verdiği örnekler 'Apple', 'Martin Luther King', ve 'Wright' Kardeşleri kapsamakta — ve karşıt olarak da zor günler geçiriyor gibi gözüken Tivo. (yakın geçmişte kazandığı mahkeme ile borsa değerlerini üçe katladı.)

KAHNEMAN-TVERSKY BEKLENTİ TEORİSİ nedir?

Kahneman ve Tversky Ekonomi literatüründe neo-klasik döneme kadar ekonomi ve psikoloji bilimleri arasındaki bağ göz ardı edilerek, insanın salt rasyonel kararlar alan bir varlık olduğu ifade edilmiştir. Ancak son otuz yıllık dönemde insanların, ekonomik kararlar alırken psikolojiye ilişkin çeşitli faktörlerden de etkilendiğini savunan “Davranışsal Yaklaşım”, farklı bir bakış ortaya koymuştur. Bu yaklaşımın öncüleri, D. Kahneman ve A. Tversky belirsizlik ortamında karar alan bireylerin davranışlarını incelemiş ve insanların, riskten kaçınma eğilimlerinin kazanma isteklerine galip geldiğini ve her zaman rasyonel davranışlar sergileyemediklerini ileri sürmüşlerdir. Yapmış oldukları birçok deneysel çalışma ile kayıpların verdiği acının, kazançların verdiği tatminden iki kat daha fazla olduğunu tespit etmişlerdir.